T +31(0)20 670 65 60 T +31(0)70 361 70 02 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Wat betekent het voor de omgangs- of zorgregeling als mijn kinderen vanwege Corona bij mijn ex-partner in quarantaine zitten?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 07 april 2020

Vanwege de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn scholen, openbare voorzieningen, horeca en winkels nu al enkele weken gesloten en werkt het merendeel van de mensen thuis.

In de huidige omstandigheden is het van belang dat ouders zich zoveel als mogelijk houden aan de afspraken die door hen zijn gemaakt over de omgangs- of zorgregeling of dat de door de rechter vastgestelde regeling zoveel als mogelijk wordt nagekomen. Het coronavirus is op zichzelf namelijk geen reden om de omgang met de andere ouder te ontzeggen. Als een kind gezond is en ook de ouders zich goed voelen, kan het kind volgens afspraak bij beide ouders verblijven.

Niet onder alle omstandigheden is het echter mogelijk om de omgangs- of zorgregeling uit te voeren zoals te doen gebruikelijk. Dit is niet mogelijk als één van de ouders een vitaal beroep heeft of als iemand in het gezin gezondheidsklachten heeft. Wanneer één van de ouders en/of het kind ziekteverschijnselen vertoont, geldt de regel dat het gehele gezin thuis dient te blijven (Minister van VWS Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van 23 maart 2020: ‘Wanneer één lid van het gezin koorts heeft, blijft het gehele gezin thuis’). Door de verplichte quarantaine kan de omgangsregeling in dat geval tijdelijk niet worden nagekomen. Dit betekent niet dat er in het geheel geen contact tussen het kind en de andere ouder plaatsvindt. De ouder waar het kind in quarantaine verblijft, moet het contact van het kind met de andere ouder faciliteren. Dit kan bijvoorbeeld door het kind en die ouder met elkaar te laten (video)bellen.

In de huidige situatie is het van het grootste belang dat ouders zich houden aan de instructies van de overheid. Die gaan in deze ongewone tijd voor op de uitvoering van de omgangs- of zorgregeling. Het is zaak dat de ouders met elkaar in gesprek blijven en afspraken proberen te maken over de verzorging van hun kind in Corona tijd. Onder normale omstandigheden is het immers mogelijk om een spoedprocedure (kort geding) te starten indien één van de ouders zich niet houdt aan een omgangs- of zorgregeling zonder dat daar een goede reden voor is. De rechtbanken zijn momenteel echter vanwege Covid-19 dicht en alleen urgente zaken gaan door. Het (tijdelijk) niet nakomen van een omgangs- of zorgregeling valt daar niet onder, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden.

Heeft u vragen over de uitvoering van een omgangs- of zorgregeling in Corona tijd? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.