T +31(0)20 670 65 60 T +31(0)70 361 70 02 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Wettelijk indexeringspercentage miv 1 januari 2021: 3%.

leestijd minuten gepubliceerd op 24 November 2020

Op grond van de wet worden de door een rechter of bij een overeenkomst vastgestelde bedragen aan kinder- en partneralimentatie jaarlijks met ingang van 1 januari van dat jaar automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd.

De hoogte van de indexering wordt vastgesteld door de minister voor Rechtsbescherming. Daarbij wordt rekening gehouden met de gemiddelde stijging van de salarissen en het prijsniveau. Voor 2021 is het indexcijfer voor kinder- en partneralimentatie vastgesteld op 3,0%.

Dit betekent dat vanaf 1 januari 2021 het bedrag dat u maandelijks aan kinder- of partneralimentatie betaalt dan wel ontvangt met 3,0% wordt verhoogd. De verhoging treedt automatisch in werking.

Het is overigens mogelijk om in onderling overleg van de wettelijke indexering af te wijken. U kunt bijvoorbeeld de indexering uitsluiten of een alternatieve wijze van indexeren afspreken.

Indien de indexering de afgelopen jaren niet is toegepast, dan kunt u met terugwerkende kracht de achterstallige indexering terugvorderen. Het recht op het innen van achterstallige alimentatie c.q. indexering verjaart na vijf jaar.

Meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.