5 tips voor mediation
Wilt u in goed overleg met uw partner scheiden en daarbij van mediation gebruik maken? Dan zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden. Wij geven u alvast vijf belangrijke tips op onze website.
1. Mediation is over het algemeen een nette manier om de gevolgen van uw echtscheiding te regelen.
Een echtscheiding is een heftige periode in uw leven. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op uzelf maar ook op uw omgeving, waaronder (met name) op uw kind/kinderen. Wanneer het u lukt op een nette manier de gevolgen van uw echtscheiding te regelen, bijvoorbeeld via mediation, dan leert de ervaring dat dat ook (veel) positieve invloed heeft op uw kind/kinderen. Probeer dit tijdens de mediation goed voor ogen te houden. Ook, misschien juist, tijdens de momenten dat het er even heftig aan toe gaat.
2. Bedenk goed welke mediator bij u past en welke mediator geschikt is voor uw zaak.
Heeft u met name een geschil over de financiële afwikkeling van de echtscheiding? Of is er een onderneming bij de echtscheiding betrokken? Zorgt u er dan voor dat u bij een mediator terecht komt die verstand heeft van dit soort zaken. Niet iedere mediator heeft namelijk verstand van de (juridische) afwikkeling van de financiële gevolgen van een echtscheiding. Heeft u alleen een geschil m.b.t. de kinderen? Bijvoorbeeld over de omgang? Overweeg dan om een mediator in te schakelen die geen advocaat is maar bijvoorbeeld (kinder)psycholoog. Een combinatie van deze twee wordt overigens ook vaak tijdens het mediationtraject toegepast.
3. Goedkoop kan duurkoop zijn.
Deze tip is vanzelfsprekend niet bedoeld om u onnodig op kosten te jagen. Maar de ervaring leert dat men bedrogen uit kan komen wanneer, vaak vanwege de kosten, een (zeer) kort mediationtraject gevolgd wordt waarbij onvoldoende aandacht besteed wordt aan de onderliggende problematiek en het opstellen van een goed convenant. Na de echtscheiding kan men vervolgens geconfronteerd worden met behoorlijke tegenvallers. Bijvoorbeeld op fiscaal gebied. Het is belangrijk dat u dit zich goed realiseert: het loont om de gevolgen van uw echtscheiding goed te regelen.
4. Laat de mediation niet onnodig lang duren.
Bij een overzichtelijke echtscheiding waarbij de verhoudingen tussen partijen goed/redelijk zijn, zijn gemiddeld ca. 4 mediationsessies nodig. Zijn er complicaties, bijvoorbeeld omdat een groot vermogen verdeeld moet worden, dan kan het vanzelfsprekend zijn dat er meer mediationsessies nodig zijn. Wanneer u zicht afvraagt of er niet onnodig nieuwe vervolgafspraken gemaakt worden, bespreek dat dan met uw mediator. De praktijk leert namelijk dat mediators dit niet/onvoldoende door kunnen hebben en onnodig lang door blijven gaan met de mediation.
5. De advocaat als ‘achterwacht’.
Het is heel gebruikelijk dat u een eigen advocaat inschakelt die met u meekijkt tijdens het mediationproces. Hij/zij gaat niet zozeer met u mee naar de mediationsessies (dat kan overigens wel) zelf maar dient meer als achterwacht en sparringpartner. Wanneer een (concept)convenant wordt opgesteld door de mediator zal uw advocaat ook met u meedenken. U kunt zelf bepalen of u het met uw mediator en/of (ex)partner deelt wanneer u een advocaat als achterwacht hebt ingeschakeld.