Alimentatie en samenwonen
Als uw echtscheiding achter de rug is en u een nieuwe relatie heeft gekregen, dan kan het voorkomen dat u plannen maakt om met uw nieuwe partner te gaan samenwonen. Maar wat zijn de financiële gevolgen van deze samenleving voor de alimentatieontvanger?
Partneralimentatie en samenwonen
Wanneer u partneralimentatie ontvangt en u met uw nieuwe partner gaat samenwonen, dan brengt dit financiële consequenties met zich mee. Uit de wet (artikel 1:160 BW) volgt namelijk dat de alimentatieverplichting eindigt, indien een alimentatiegerechtigde in het huwelijk treedt, een geregistreerd partnerschap aangaat, dan wel gaat samenwonen met zijn/haar nieuwe partner als waren hij/zij gehuwd. Het antwoord op de vraag of sprake is van een samenwoning als waren gehuwd, hangt onder meer af van de duurzaamheid van de samenleving, het mogelijke gezinsverband, een gemeenschappelijke kamer en het voeren van een gemeenschappelijke huishouding. Mocht deze vraag bevestigend worden beantwoord en daarmee de alimentatieverplichting eindigen, dan stopt de alimentatieplicht definitief. Ingeval u de samenleving met uw nieuwe partner verbreekt, herleeft de eerdere partneralimentatieverplichting van uw ex-echtgenoot dus niet, tenzij nadrukkelijk anders is overeengekomen.
Kinderalimentatie en samenwonen
Anders dan bij partneralimentatie is het samenwonen met een nieuwe partner niet van invloed op de door uw ex-echtgenoot te betalen kinderalimentatie. Enkel u en uw ex-partner zijn onderhoudsplichtig jegens jullie kind(eren).
Dit wordt pas anders indien u voornemens bent om in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan met uw nieuwe partner. In dat geval wordt uw nieuwe partner onderhoudsplichtig voor de tot het gezin behorende kinderen. Dit zal in veel gevallen leiden tot een verlaging van de door uw ex-echtgenoot te betalen kinderalimentatie.
Wilt u meer weten over de financiële en juridische gevolgen van samenwonen na een echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.