Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 03 augustus 2022

Als u en uw partner besluiten te gaan scheiden, dienen er een aantal zaken geregeld te worden. Een belangrijk onderdeel is in veel gevallen de echtelijke woning. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden om de woning te verdelen. Een veel voorkomende mogelijkheid is de verkoop van de woning aan een derde. De verkoop van de woning kan voor of na de echtscheiding plaatsvinden. Daarnaast kunt u er voor kiezen dat één van u de ander uitkoopt of dat de woning onverdeeld blijft. In deze blog licht ik deze drie opties nader toe.

Verkoop woning

Als u samen besluit om de woning te verkopen, kan dit op meerdere momenten in werking worden gezet. De woning hoeft niet te worden verkocht voordat de echtscheidingsprocedure is gestart. Het kan u aan de andere kant wellicht meer rust geven als de verkoop in gang is gezet voordat de echtscheidingsprocedure in gang wordt gezet. De keuze is aan u.

Als u ervoor kiest om de woning na het definitief worden van de echtscheiding te verkopen, kunt u of uw partner tijdens de echtscheidingsprocedure in de woning blijven wonen. Als u er niet uitkomt wie in de woning blijft wonen, kan in een voorlopige voorzieningsprocedure aan één partner het uitsluitend gebruik van de echtelijke woning worden gevraagd voor zolang de scheidingsprocedure duurt. Voor meer informatie hierover verwijs ik u naar de blog van mijn kantoorgenote Sabrina de Jong (De echtelijke woning dient verkocht te worden maar mijn ex-partner werkt niet mee, wat kan ik doen? | SILK Advocaten & Mediators).

Als de woning aan een derde is verkocht, wordt na het passeren van de verkoopakte de verkoopprijs verdeeld. Dit is anders als het uw eigen huis is. Het kan zijn dat u recht heeft op de gehele verkoopprijs.

Uitkopen van uw partner

Een tweede mogelijkheid is dat één van u de ander uitkoopt. Het is van belang dat de waarde van de woning wordt getaxeerd, zodat u weet tegen welk bedrag u of uw partner wordt uitgekocht.

De woning dient tegen de marktwaarde en niet tegen de WOZ-waarde te worden getaxeerd. Waarom? De WOZ-waarde ligt (veel) lager dan de marktwaarde. Daarnaast wordt de woning altijd tegen de marktwaarde getaxeerd als u de woning aan een derde verkoopt. Als de woning wordt overgenomen tegen de WOZ-waarde, zal de andere partner worden benadeeld. Voorts is het belangrijk dat de uitkopende partner wordt ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor het betalen van de hypotheek.

Woning blijft onverdeeld

Tot slot kunt u ervoor kiezen dat de woning niet wordt verdeeld. Dit betekent dat u beiden eigenaar van de woning blijft. De woning blijft dan in de zogeheten ‘gemeenschap’. Dit kan wenselijk zijn als u kinderen heeft en sprake is van co-ouderschap waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en u om en om in de woning woont (birdnesting).

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact op met één van onze advocaten.

 

 

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.