Nalatenschap: testament of op grond van de wet

De eerste vraag die bij een nalatenschap beantwoord moet worden, is of de erflater met een testament beschikt heeft over zijn of haar nalatenschap. Is dat het geval, dan vormt de inhoud van het testament, naast diverse wettelijke bepalingen over het erfrecht, het uitgangspunt voor de wijze waarop de nalatenschap moet worden afgewikkeld. Uit het testament zal bijvoorbeeld blijken wie de erfgenamen zijn, of er wel/geen executeur is benoemd, of de legitieme portie opeisbaar is, of iemand een legaat dient te ontvangen, etc. 

Is er geen testament, dan bepaalt de wet op welke wijze een nalatenschap verdeeld moet worden. Dat wordt de wettelijke verdeling genoemd. De regels voor de wettelijke verdeling staan in boek 4 van het Burgerlijk Wetboek en bieden u handvatten hoe om te gaan met de nalatenschap van de overledene.

De erfrechtspecialisten van SILK zijn bij uitstek in staat om u te adviseren en te begeleiden bij het afwikkelen van een nalatenschap zowel met als zonder testament.
 

Onze advocaten: Margreet Ruijgrok, Coen van den End and Sabrina de Jong zijn specialisten in het erfrecht. Voel je vrij om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

SILK Advocaten & Mediators

Contact.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.