Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

5 tips voor het gebruik van een kinderrekening

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 27 december 2018

Overweegt u om voor de kosten van de kinderen gebruik te maken van een gezamenlijke kinderrekening of is dit reeds het geval? Advocaat Sabrina de Jong geeft u 5 tips om het gebruik van een kinderrekening zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Maak afspraken over ieders bijdrage op de kinderrekening

Het gebruik van een kinderrekening start met het vaststellen van de totale behoefte van de kinderen. U kunt daarbij gebruik maken van de tabellen die het Nibud heeft opgesteld waarbij op basis van het gezinsinkomen kan worden bepaald wat de totale kosten voor uw kinderen zijn.

Vervolgens dient te worden vastgesteld wie welk aandeel in deze kosten neemt. De bijdrage van de ouders onderling wordt in veel gevallen naar rato van inkomen vastgesteld. De ene ouder neemt dan bijvoorbeeld 42% van de kosten voor zijn/haar rekening en de andere ouder 58%.

​​​​​​​2. Stel vast welke kosten van de kinderrekening gaan

Het is van belang om onderling af te stemmen welke kosten van de kinderrekening betaald worden. Het is gebruikelijk om van een dergelijke rekening in ieder geval de verblijfsoverstijgende kosten te betalen. Dit zijn de kosten voor school, sport, kleding e.d.

Vaak stemmen ouders onderling af dat de verblijfskosten voor de kinderen (o.a. de kosten voor eten, overnachting en bijv. een uitje naar de bioscoop) door ieder van hen zelf gedragen worden. Bij een co-ouderschap wordt per ouder 35% van de behoefte van de kinderen voor verblijfskosten aangemerkt. Dit bedrag wordt dan niet naar de kinderrekening overgemaakt.

​​​​​​​3. Wie maakt gebruik van de kinderrekening

U dient te bespreken wie er gebruik mag maken van de kinderrekening. Zijn dat beide ouders met allebei een eigen bankpasje? Of maakt slechts één ouder in beginsel gebruik van de kinderrekening en kijkt de ander ouder alleen maar mee?

4. Wat als de gezamenlijke bijdrage onvoldoende is

Het kan natuurlijk voorkomen dat de ene maand iets duurder is dan de andere maand. Het is verstandig om op voorhand af te spreken hoe moet worden om gegaan met de situatie dat het saldo van de kinderrekening op is maar er wel kosten betaald moeten worden. U kunt er dan voor kiezen om deze kosten naar rato van inkomen of 50/50 te delen.

​​​​​​​5 Wel of niet overleggen van bonnetjes

Het gebruik van een kinderrekening valt of staat met vertrouwen in het gebruik van die rekening door de andere ouder. Bespreek onderling of u het nodig acht om van iedere aankoop elkaar het bonnetje toe te sturen. U kunt er ook voor kiezen om alleen voor aankopen van bijvoorbeeld meer dan € 50 een bonnetje te laten zien. Waar u ook voor kiest, zolang de onderlinge afspraken maar duidelijk zijn.

Met bovenstaande tips kunt u duidelijke afspraken maken over het gebruik van een kinderrekening. Mocht u behoefte hebben om te bespreken wat in uw specifieke geval de bijdrage van iedere ouder op de kinderrekening dient te zijn, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met een van onze advocaten.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.