Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

5 tips voor ouders die na een scheiding met minderjarige kinderen op vakantie willen gaan

leestijd 1 minuten gepubliceerd op 01 januari 2019

Heeft u minderjarige kinderen met uw ex-partner en bent u voornemens om met de kinderen met vakantie gaan? Graag geef ik u vijf tips om een onbezorgde vakantie tegemoet te gaan.

Tip 1: overleg tijdig met uw ex-partner

Het is van belang dat u en uw ex-partner tijdig afspraken maken over de verdeling van de vakanties. Deze afspraken kunt u aan het begin van ieder schooljaar maken of u kunt een verdeling van de vakanties maken die ieder jaar wisselt. Het maken van duidelijke afspraken voorkomt discussie.

Tip 2: contact kinderen met andere ouder

Bespreek met de kinderen op wat voor manier (bijv. bellen of WhatsApp) zij met de andere ouder contact kunnen hebben als zij weg zijn. Vinden de kinderen het prettig als dit op vaste momenten is en wanneer is uw ex-partner goed bereikbaar? Maak dit bespreekbaar met elkaar.

Tip 3: toestemmingsformulier buitenland

Gaat u naar het buitenland met vakantie? Denkt u dan aan het toestemmingsformulier waarmee uw ex-partner toestemming geeft voor een verblijf van uw minderjarige kinderen in het buitenland. Zie LINK.

Tip 4: denk ook aan de behoeften van de kinderen

Aan de ene kant is het natuurlijk een luxe voor kinderen van gescheiden ouders om in bijvoorbeeld de zomervakantie twee keer weg te gaan. De ervaring leert echter dat dit voor hen ook weleens een beetje veel kan zijn. Kinderen hebben vaak behoefte om in de zomervakantie even lekker thuis te zijn om uit te rusten van het schooljaar en leuke dingen te doen met vriendjes. Zorg ervoor dat u ook hier oog voor hebt.

Tip 5: gun elkaar en de kinderen een fijne vakantie

Het is voor kinderen van gescheiden ouders belangrijk om emotionele toestemming te krijgen om tijd met de andere ouder te besteden. Probeer daarom niet te veel te benadrukken aan de kinderen dat u hen enorm gaat missen, maar laat vooral merken dat zij een leuke tijd tegemoet gaan met de andere ouder en zij u na de vakantie natuurlijk weer zullen zien. Bovendien geeft een tijdje zonder de kinderen u ook de kans om uit te rusten en aan uzelf te denken.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.