Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Gezamenlijk ouderlijk gezag door erkenning vanaf 1 januari 2023

leestijd 1 minuten gepubliceerd op 30 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 treedt de wetswijziging gezamenlijk ouderlijk gezag door erkenning in. Het wetsvoorstel is van toepassing op ongehuwde of niet-geregistreerde partners. In deze blog ga ik in op de inhoud van de wetswijziging.

Situatie voor 1 januari 2023

Wanneer de ongehuwde of niet-geregistreerde partner het kind van de moeder heeft erkend, betekende dit voor 1 januari 2023 niet automatisch dat beide ouders het gezamenlijk ouderlijk gezag kregen over het kind. Daarvoor moest een extra handeling worden verricht door na de erkenning samen met de moeder het gezamenlijk ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechtbank. Werd hieraan niet meegewerkt door de moeder, dan kon er bij de rechtbank een procedure worden gestart om het gezamenlijk ouderlijk gezag te verkrijgen.

Deze extra handeling voor het verkrijgen van het gezamenlijk ouderlijk gezag werd vaak vergeten. De ongehuwde of niet-geregistreerde partner kwam er meestal pas na de relatiebreuk achter dat hij of zij niet belast was met het ouderlijk gezag. Hierdoor kon alleen de moeder beslissingen nemen over bijvoorbeeld een schoolkeuze of een medische behandeling.

Situatie na 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 krijgt de ongehuwde of niet-geregistreerde partner wél automatisch het ouderlijk gezag wanneer hij of zij het kind heeft erkend. Er hoeft na de erkenning dus geen extra handeling meer te worden verricht. Hierop zijn vier uitzonderingen. Het gezamenlijk ouderlijk gezag ontstaat namelijk niet automatisch na erkenning indien:

  • een voogd met de voogdij over het kind is belast;
  • de voorziening in het gezag over het kind is komen te ontbreken;
  • de ouder die het gezag heeft, dit gezamenlijk met een ander dan een ouder uitoefent; of
  • de erkenner eerder het gezag over het kind heeft uitgeoefend.

Wanneer u het met elkaar eens bent dat u niet gezamenlijk het ouderlijk gezag gaat uitoefenen, dan kunt u dit samen met de moeder verklaren in de akte van erkenning.

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze blog? Neemt u dan gerust contact met mij op.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.