Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Kan ik bij scheiding een omgangsregeling met onze hond krijgen?

leestijd 3 minuten gepubliceerd op 25 juli 2018

Een scheiding betekent voor veel mensen een heftige, emotionele periode in hun leven. Er moeten over vele onderwerpen afspraken worden gemaakt. Naast bijvoorbeeld afspraken over de kinderen en financiën, kan ook de gezinshond onderwerp van gesprek zijn. Wie mag wanneer tijd met de hond besteden en bij wie blijft de hond na de scheiding? Graag licht ik u toe hoe de Nederlandse rechter discussies over honden in scheidingssituaties beoordeelt.

Hoe wordt een hond in de wet gekwalificeerd?

Een hond kan gekwalificeerd worden als een dier maar in juridische zin is een hond een goed. Ook een bank of een kast is volgens de Nederlandse wetgever een goed. Maar een hond kan niet zomaar met ieder ander goed gelijk worden gesteld, zo oordeelde de Rechtbank Limburg (ECLI:NL:RBLIM:2013:CA0058) enkele jaren geleden al. Een hond is namelijk een van mensen afhankelijk levend wezen voor wiens welzijn de baasjes als gezamenlijke eigenaren verantwoordelijk zijn.

Omgangsregeling en toedeling van een hond

Wanneer een hond uw gemeenschappelijk eigendom is, brengt dat met zich mee dat zowel u als uw ex-partner recht heeft op het gebruik en genot van de hond. Bij een scheiding blijft een hond in eerste instantie vaak bij een van de partners achter. Als er vervolgens discussie ontstaat over de zorg voor c.q. omgang met de hond, kan de Voorzieningenrechter gevraagd worden om een tijdelijke regeling te treffen. Dit betreft dan een zogenaamde beheersregeling en is vergelijkbaar met een omgangsregeling.

Bij de vaststelling van een omgangsregeling voor een hond dient niet alleen het belang van partijen, maar ook het belang van de hond in aanmerking genomen te worden. De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg (ECLI:NL:RBLIM:2017:372) overwoog vorig jaar in een procedure over een Franse bulldog:

“De hond is een Franse Bulldog en behoort daarmee tot een ras dat op het wereldwijde web wordt omschreven als aanhankelijk, vaak vrolijk en bepaald gesteld op goed gezelschap. Een Franse Bulldog kan dan ook slecht tegen te weinig aandacht en is niet opgewassen tegen een onvriendelijke behandeling. Voor een hond als deze moet de scheiding van zijn baasjes dan ook een hard gelag zijn geweest.”

De rechter oordeelde uiteindelijk dat het exclusieve gebruik en genot van de hond in de oneven weken aan de ene partner en in de even weken aan de andere partner toekwam. De Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2016:3342) oordeelde ruim een jaar eerder tevens dat in een kort geding procedure een regeling voor het gebruik en genot van een hond gevorderd kan worden.

U kunt de rechter niet alleen om een tijdelijke omgangsregeling vragen maar u kunt ook om de daadwerkelijke afgifte van een hond verzoeken. Het Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2014:10296) kwam in 2014 al tot de conclusie dat in het kader van een scheidingsprocedure de afgifte van een hond kan worden gevraagd. Daarmee wordt een hond aan een van de partners toebedeeld.

Om de afgifte van een hond te krijgen is het belangrijk dat u kunt aantonen dat u de eigenaar van de hond bent. Hierbij is van belang wie de koopprijs heeft betaald, wie de schriftelijke overeenkomst voor de aankoop van de hond heeft ondertekend en aan wie de hond na aankoop geleverd is. Dat zal aan de hand van bewijs moeten worden aangetoond.

Een gang naar de rechter kan gelet op het voorgaande voor u (en uw hond) een uitkomst bieden. Maar natuurlijk kunt u ten tijde van een scheiding met betrekking tot de hond ook in onderling overleg tot afspraken komen. En is dat uiteindelijk niet het allerbeste voor uw trouwe viervoeter?

Wilt u meer weten over een omgangsregeling voor of de toedeling van uw hond of heeft u naar aanleiding van het voorgaande vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met een van onze advocaten op. Wij staan u graag te woord.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.