T +31(0)20 670 65 60 T +31(0)70 361 70 02 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Kan ik na mijn scheiding in het huis blijven wonen?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 17 Oktober 2019

Bij een scheiding wonen ex-partners vaak samen in één woning. Als er kinderen zijn wordt in de praktijk regelmatig gekozen voor een tijdelijke situatie waarbij de ex-partners met elkaar in huis blijven wonen of waarbij zij om en om met de kinderen in de gezamenlijke woning wonen. Dit laatste wordt ook wel bird nesting genoemd.

Voor de langere termijn is het vaak de vraag of en zo ja, wie van de ex-partners in de gezamenlijke woning blijft wonen. Indien u het daar niet over eens bent, kunt u aan de rechter vragen om hierover een beslissing te nemen. Daarbij dient onderscheid gemaakt te worden tussen een gezamenlijke huur- of koopwoning.

Scheiding en huurwoning

Indien er sprake is van een huurwoning kunt u de rechter vragen om aan u (of uw ex-partner) het huurrecht van de woning toe te kennen. Indien u beiden aanspraak maakt op de huurwoning zal de rechter een belangenafweging maken en beslissen wie van de ex-partners een groter belang heeft bij behoud van de huurwoning. De ex-partner die het huurrecht toegewezen krijgt zal vervolgens de maandelijkse huurlasten moeten dragen.

Scheiding en koopwoning

In de scheidingsprocedure bij de rechter kan er gevraagd worden om een beslissing te nemen ten aanzien van uw koopwoning. Deze beslissing kan inhouden dat de woning aan één van de ex-partners toekomt en voor welk bedrag. Daarbij is het wel van belang dat de andere ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek wordt ontslagen én – afhankelijk van uw situatie – de andere ex-partner zijn/haar aandeel in de (eventuele) overwaarde van de woning ontvangt. De andere ex-partner moet als het ware worden uitgekocht waarbij geldt dat er met een marktconforme prijs voor de woning moet worden gerekend.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Maar wat als er sprake is van een situatie dat geen van de ex-partners de woning wil of kan overnemen? Indien u het eens bent over de verkoop van de woning kunt u deze in onderling overleg nog voordat de scheiding officieel rond is verkopen. In het geval er onenigheid is over het al dan niet verkopen van de woning, zal de rechter daarover in de scheidingsprocedure een beslissing moeten nemen. In dat geval zal de scheiding reeds uitgesproken zijn voordat het huis verkocht is. 

Bij onenigheid over de verkoop van de woning is er regelmatig sprake van een situatie dat één van de ex-partners nog in de woning woont. Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om uw ex-partner te laten meewerken aan verkoop van en vertrek uit de woning? Graag verwijs ik u in dat geval naar een eerdere blog van mij.

Advies op maat

Zit u in een scheidingssituatie en wilt u weten of u na de scheiding in het huis kunt blijven wonen of wilt u weten aan welke voorwaarden uw ex-partner moet voldoen om daartoe in staat te zijn? Neemt u dan contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.