Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Moet ik toestemming krijgen van mijn ex-partner voor een vakantie met onze (minderjarige) kinderen?

leestijd 3 minuten gepubliceerd op 25 april 2018

Een veel gestelde vraag is hoe je als ouder na scheiding om moet gaan met vakanties. Beide ouders willen vaak met de minderjarige kinderen met vakantie kunnen gaan. Maar wie mag wanneer met de kinderen weg en kan dat ook een bestemming in het buitenland zijn?

Verdeling feestdagen en vakanties

Na een scheiding dienen er ten aanzien van de kinderen afspraken gemaakt te worden over wanneer zij bij welke ouder verblijven. Dit wordt een zorgregeling genoemd en is vaak opgenomen in een ouderschapsplan. Dit is een document waarin diverse afspraken met betrekking tot de zorg en opvoeding van de kinderen staan. Onderdeel van de zorgregeling is ook het maken van afspraken over de verdeling van feestdagen en vakanties.

Wanneer toestemming nodig?

Wanneer er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag betekent dit dat de andere ouder voor een verblijf van minderjarige kinderen in het buitenland moet instemmen. Als er sprake is van eenhoofdig gezag hoeft de ouder die het gezag heeft geen toestemming te vragen aan de andere ouder. De ouder die het gezag niet heeft dient de toestemming van de ouder met het eenhoofdig gezag in dat geval wel te krijgen.

In de meeste gevallen is er echter sprake van gezamenlijk ouderlijk gezag zodat de ouders over en weer elkaars toestemming behoeven voor een vakantie naar het buitenland met hun minderjarige kinderen.

Voor een vakantie binnen Nederland behoeft geen toestemming te worden verkregen. Het is natuurlijk wel wenselijk dat de ouders elkaar over en weer informeren waar zij gedurende vakanties met de kinderen verblijven.

Hoe kan de toestemming worden gegeven?

Toestemming voor een vakantie naar het buitenland kan gegeven worden door een daartoe bestemd formulier te ondertekenen. Dit formulier is te vinden op de website van de Rijksoverheid: LINK

Door ondertekening van dit formulier verklaart de ouder die niet met de kinderen meegaat dat hij/zij akkoord is met een verblijf van de minderjarige kinderen in het buitenland. Hoewel het niet verplicht is een dergelijk formulier mee te nemen, kan het wel zijn dat de Douane op het vliegveld naar dit formulier vraagt. Ons advies is om dit formulier ondertekend mee te nemen om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij het uitreizen.

Wat als mijn ex-partner geen toestemming geeft?

Het is verstandig om de andere ouder tijdig toestemming te vragen voor een vakantie. Maar wat als de toestemming niet gegeven wordt? Een gezaghebbende ouder mag de toestemming voor een vakantie in beginsel niet zomaar onthouden. Er zijn echter situaties denkbaar waarin het gerechtvaardigd is om toestemming te onthouden, bijvoorbeeld als de plaats van bestemming een gevaar voor de veiligheid van de kinderen vormt of als er een gegronde vrees is dat de kinderen niet meer zullen terugkeren naar Nederland.

Als de kinderen volgens de afspraken over vakanties bij de ene ouder verblijven en er geen sprake is van een gegronde reden om toestemming voor een vakantie te onthouden, kan bij weigering door de andere ouder vervangende toestemming worden gevraagd aan de rechter. Dit kan door middel van een kort geding procedure waarbij op korte termijn een beslissing wordt genomen. Dit is uiteraard niet de meest wenselijke route omdat dit de nodige kosten met zich meebrengt. Het verdient dus altijd de voorkeur om voor dit soort situaties als ex-partners duidelijke afspraken met elkaar te maken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheid om in uw geval toestemming te krijgen voor een vakantie of heeft u naar aanleiding van het voorgaande vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met een van onze advocaten op. Wij staan u graag te woord.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.