Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Wanneer heb ik recht op kinderalimentatie?

leestijd 1 minuten gepubliceerd op 15 Oktober 2018

Wanneer ouders gescheiden zijn en zij minderjarige kinderen hebben, heeft één van de ouders vaak recht op kinderalimentatie. Dit is het geval wanneer de kinderen hun hoofdverblijf bij een ouder hebben en die ouder alle zogenaamde verblijfsoverstijgende kosten op zich neemt. Dit zijn kosten voor school, sport, kleding, etc. Dit ziet niet op de dagelijkse kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen. Daarvoor geldt dat beide ouders die kosten in beginsel zelf dragen. Bij de berekening van kinderalimentatie wordt met die kosten natuurlijk wel rekening gehouden.

Wanneer ouders besluiten om gebruik te maken van een zogenaamde kinderrekening, te weten een bankrekening waarvan de kosten voor de kinderen betaald worden, is het de bedoeling dat beide ouders daar maandelijks hun aandeel in de kosten voor de kinderen op storten. Van die rekening worden in dat geval alle verblijfsoverstijgende kosten betaald.

U heeft kort gezegd recht op kinderalimentatie wanneer uw kinderen minderjarig zijn en u degene bent die de verblijfsoverstijgende kosten voor de kinderen voldoet. De hoogte van kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van de inkomens van beide ouders.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u naar aanleiding van het voorgaande vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met een van onze advocaten op. Wij staan u graag te woord.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.