Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Wat betekent het feit dat de kinderen door de coronamaatregelen niet naar school/opvang kunnen voor de zorgregeling?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 30 maart 2020

Nederland is getroffen door het coronavirus en de daaruit voortvloeiende coronamaatregelen raken ons allemaal. Nu kinderen niet meer naar school en de opvang kunnen, vraagt u zich wellicht af wat dit betekent voor de tussen u en uw ex-partner geldende zorgregeling? In deze blog geef ik een aantal tips omtrent de omgang tijdens de coronacrisis.

Ouderschapsplan

In veel gevallen is er sprake van een ouderschapsplan waarin u als ex-partners afspraken rondom de verdeling van zorg- en opvoedingstaken voor uw kinderen heeft opgenomen. Probeer deze afspraken zoveel mogelijk na te komen. Op dit moment is er nog geen lock down, dus in principe kunnen de kinderen gewoon van de ene naar de andere ouder worden gebracht/opgehaald. Maar wees ook flexibel wanneer uw ex-partner bijvoorbeeld extra moet werken of op een ander moment dan gewoonlijk moet werken. Biedt – indien mogelijk - in zo’n geval alternatieven aan zoals het inhalen van de omgang op een andere dag. Bij ziekte van een ouder of van de kinderen kunt u opperen om de kinderen te laten videobellen met uw ex-partner. Het is in het belang van uw kinderen dat zij ook in deze onzekere periode zoveel mogelijk het contact met beide ouders kunnen blijven houden en de verdeling van de zorgtaken zoals deze gewoonlijk is, zoveel mogelijk hetzelfde blijft.

Communicatie

Communicatie is juist in deze situatie, waarin de maatregelen continu veranderen en worden aangescherpt, ontzettend belangrijk. Probeer, ook al is de verstandhouding met uw ex-partner soms lastig, zo goed mogelijk afspraken ten aanzien van de kinderen te maken om het risico op besmetting te minimaliseren. Schort niet zonder de andere ouder daarvan op de hoogte te stellen de omgang op, maar houdt elkaar op de hoogte wanneer u vreest voor een mogelijke blootstelling aan het virus. Dit geldt zowel voor uzelf als voor de kinderen. Heeft u of één van uw kinderen symptomen, neem dan direct contact op met de andere ouder en geef openheid van zaken. De veiligheid van de kinderen staat voorop, ook als dit betekent dat de omgangsmomenten even niet door kunnen gaan.

Wilt u weten wat in uw situatie verstandig is voor wat betreft de zorgregeling voor uw kinderen? Ook tijdens de coronacrisis zijn onze advocaten zowel per e-mail als telefoon bereikbaar voor uw vragen.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.