T +31(0)20 670 65 60 T +31(0)70 361 70 02 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Wat valt er anno 2020 onder verblijfsoverstijgende kosten voor uw kinderen?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 01 juli 2020

Wanneer u en uw ex-partner uit elkaar gaan dan zullen de kosten voor verzorging en opvoeding van uw kinderen over u beiden verdeeld moeten worden. Mijn kantoorgenote Sabrina de Jong heeft in haar blog ‘Kinderalimentatie of het gebruik van een kinderrekening: wat is het verschil en welke optie is voor u geschikt?’ reeds het onderscheid tussen verblijfskosten en verblijfsoverstijgende kosten uiteengezet. In deze blog zal ik een korte opsomming geven van deze kosten en aan de hand van een recente uitspraak aangeven wat daar in 2020 bij is gekomen.  

Verblijfskosten

Verblijfskosten zijn de kosten die de ouder heeft gedurende de periode dat het kind bij hem of haar verblijft. Verblijfskosten worden door beide ouders gemaakt wanneer zij ieder tijd met de kinderen besteden. Indien één van de ouders de andere ouder kinderalimentatie betaalt, mag de betalende ouder rekening houden met de verblijfkosten die hij/zij heeft. Dat wordt de zorgkorting genoemd. Onder verblijfskosten valt onder meer:

- Eten
- Drinken
- Lichaamsverzorging
- Huisvestingskosten
- Vakanties/uitstapjes

Verblijfsoverstijgende kosten

De ouder bij wie de minderjarige zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft, is over het algemeen de ouder die de kinderalimentatie ontvangt. Deze ouder wordt dan ook geacht om van de te ontvangen kinderalimentatie de verblijfsoverstijgende kosten te voldoen. De verblijfsoverstijgende kosten zijn de ‘vaste lasten’ van het kind, zoals een sportabonnement, schoolgeld en kleding. 

Er kan discussie ontstaan tussen de ouders wat onder verblijfsoverstijgende kosten moet worden verstaan. Binnen een lopende kinderalimentatieprocedure kan een rechter in dat geval beslissen of een bepaalde post moet worden aangemerkt als verblijfskosten of verblijfsoverstijgende kosten. Dit was het geval in een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag (27 februari 2020, ECLI:NL:RBDHA:2020:1678). De vrouw was van mening dat de kledingkosten van de minderjarigen verdisconteerd waren in de zorgkorting. De rechtbank ging daar niet in mee en overwoog dat het aan de vrouw is om uit de door haar ontvangen kinderalimentatie zorg te dragen voor de betaling van (alle) verblijfsoverstijgende kosten, waaronder begrepen de oppaskosten, kleding voor de kinderen, cadeautjes voor kinderfeestjes en kapper. 

Met ingang van 1 januari 2020 heeft de Expertgroep Alimentatienormen, een groep die aanbevelingen doet op het gebied van alimentatie voor de rechtspraktijk, de post ‘kleding’ toegevoegd aan het lijstje met verblijfsoverstijgende kosten. Onder verblijfsoverstijgende kosten valt daardoor onder meer:

- Schoolgeld
- Oppaskosten
- Sportabonnement
- Kleding 
- Cadeautjes voor kinderfeestjes
- Kapper 

Heeft u discussie met uw ex-partner over wie welke kosten dient te betalen of over de hoogte van de kinderalimentatie? U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen om uw situatie te bespreken.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.