Vernietigbaarheid of nietigheid testament
Het kan voorkomen dat u twijfelt aan de juistheid van een testament. Dit kan te maken hebben met de inhoud van het testament of met de omstandigheden waaronder het testament is opgesteld.
Nietigheid testament
Een testament dient in Nederland aan bepaalde vormvereisten te voldoen om geldig te zijn. Zo dient het testament op grond van art. 4:94 BW door een notaris te zijn opgesteld en door zowel de erflater als de notaris ondertekend te zijn. Een testament kan nietig zijn omdat er sprake is van een vormfout.
Er kan ook sprake zijn van nietigheid als de inhoud van een testament in strijd is met de goede zeden of de openbare orde. Dit betekent dat een testament niet mag discrimineren of in strijd mag zijn met fundamentele rechten. Bijvoorbeeld, als een testament een erfgenaam uitsluit op basis van ras of religie, kan dit tot nietigheid leiden.
Een andere grond voor nietigheid van een testament is wanneer de erflater ten tijde van het opstellen van het testament wilsonbekwaam was. Deze vraag komt in de praktijk veel voor. Er dient in dat geval getoetst te worden of de erflater ten tijde van het opstellen van het testament nog wilsbekwaam was. Dit is juridisch gezien een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat bewijs met betrekking tot de mentale toestand van de erflater in veel gevallen ontbreekt. Ook kan het testament jaren geleden zijn opgesteld waardoor dit het verzamelen van bewijs verder bemoeilijkt.
Bij het aanvechten van een testament op basis van een geestelijke stoornis kan het van belang zijn om medische gegevens van de erflater in te zien, om op die manier een beeld te krijgen van de mentale toestand van de erflater ten tijde van het opstellen van het testament. In Nederland gelden echter strikte regels voor het opvragen van deze gegevens, vooral na het overlijden van een patiënt.
Volgens de geldende jurisprudentie kan een nabestaande of belanghebbende onder bepaalde omstandigheden toegang krijgen tot het medisch dossier van de erflater. Uit jurisprudentie blijkt dat een verzoek om inzage doorgaans moet worden onderbouwd met een zwaarwegend belang, bijvoorbeeld om aan te tonen dat de erflater op het moment van het opstellen van het testament wilsonbekwaam was. De rechter weegt hierbij het recht op privacy van de overledene af tegen het belang van de verzoeker.
Wanneer u over medische gegevens van de erflater beschikt kan een medisch deskundige (bij voorkeur een VIA-arts) gevraagd worden om een rapportage op te stellen over de geestestoestand van de erflater. Dit kan ook post mortem plaatsvinden aan de hand van medische dossiers en verklaringen van behandelend artsen.
Een testament kan in een juridische procedure door de rechter nietig worden verklaard. Is dat het geval, dan herleeft het eerdere testament van de erflater (voor zover daarvan sprake is) of wordt teruggevallen op de wettelijke bepalingen uit boek 4 Burgerlijk Wetboek.
Vernietigbaarheid testament
Een testament kan niet vernietigd worden simpelweg omdat een erfgenaam of andere derde het niet eens is met de inhoud van het testament. Wel kan een testament vernietigbaar zijn als de erflater gedwaald heeft ten tijde van het aangaan van het testament (de erflater is uitgegaan van verkeerde veronderstellingen) of er sprake is van bedreiging of bedrog.
Ook het vernietigen van een testament is in de praktijk lastig gelet op het ontbreken van voldoende bewijs over de omstandigheden ten tijde van het opstellen van het testament.
Behoefte aan advies?
Wanneer u advies wilt over de vraag of een testament nietig of vernietigbaar is, schroomt u dan niet om contact op te nemen met de advocaten van SILK. Wij adviseren u graag en geven u een helder antwoord met betrekking tot de slagingskansen van uw vordering.