Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Kan ik in één keer toestemming krijgen van de rechter voor toekomstige vakanties met mijn minderjarige kinderen?

leestijd 3 minuten gepubliceerd op 06 Oktober 2021

Wanneer er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag betekent dit dat u niet zonder toestemming van uw ex-partner met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland mag gaan. Deze toestemming moet schriftelijk worden gegeven aan de hand van een formulier. Dit formulier is te downloaden via deze link.

Voor een uitgebreide toelichting over wanneer er wel en geen toestemming van uw ex-partner nodig is, verwijs ik u naar een eerdere blog van mij.

Wat als mijn ex-partner geen toestemming geeft?

Wanneer uw ex-partner geen toestemming wil geven voor de door u geplande vakantie, kunt u zich tot de rechter wenden en om vervangende toestemming vragen. Hoe dit in zijn werk gaat heb ik in een eerdere blog behandeld.

Zolang er geen zwaarwegende redenen zijn voor uw ex-partner om de toestemming te niet te willen geven (u reist bijvoorbeeld naar een onveilig land of uw kinderen dienen op hetzelfde moment in Nederland te zijn voor een andere belangrijke verplichting), zijn de meeste rechters geneigd de vervangende toestemming te geven. Natuurlijk dient u daarbij voorafgaand aan vertrek uw ex-partner alle benodigde informatie over de vakantie te sturen, zodat hij/zij weet waar de kinderen verblijven.

Moeten de vakantieplannen al helemaal rond zijn?

Belangrijk voor het verkrijgen van vervangende toestemming is dat u duidelijk kunt aangeven voor welke vakantie u de toestemming wenst. De bestemming maar ook de tijdsperiode dient voldoende duidelijk te zijn. De rechtbank Oost-Brabant, locatie ‘s-Hertogenbosch oordeelde recentelijk (10 september 2021, ECLI:NL:RBOBR:2021:4844) dat een verzoek van de ene ouder voor een vakantie werd afgewezen omdat de plannen onvoldoende duidelijk waren. De ouder die het verzoek deed had een tijdsperiode van ruim 1,5 maand genomen waarbinnen de vakantie zou moeten plaatsvinden, op een door die ouder te bepalen moment naar een nog nader te bepalen land buiten Nederland, en mogelijk zelfs buiten Europa. Dit vond de rechter onvoldoende duidelijk.

Is een vakantie naar het buitenland tijdens corona mogelijk?

Ook vervangende toestemming voor een vakantie tijdens de corona-crisis kan onder omstandigheden door de rechter worden gegeven. Zo gaf de rechtbank Den Haag afgelopen zomer (9 juli 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:7247) een ouder vervangende toestemming om in de zomervakantie met de kinderen naar het buitenland te reizen. Voorwaarde voor deze toestemming was dat het land waar de ouder naar wenste te vertrekken op de dag van vertrek een gele of groene kleurcode had en de andere ouder voor vertrek zou worden geïnformeerd over het land van bestemming inclusief de reisgegevens.

Moet er elke vakantie opnieuw toestemming worden gegeven?

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg, is of het voor elke vakantie weer nodig is om toestemming van de ex-partner te krijgen. Eerder dit jaar oordeelde het gerechtshof ’s-Hertogenbosch (8 april 2021, ECLI:NL:GHSHE:2021:1053) nog dat het niet mogelijk is om een doorlopende en onbeperkte toestemming van de rechter te krijgen om met een minderjarige op vakantie te kunnen gaan binnen de Schengenzone. De andere ouder heeft namelijk het recht om voorafgaand informatie te krijgen over de geplande vakantie en reisbestemming, zodat die ouder de benodigde toestemming daarna kan geven.

Het antwoord op de vraag is dus: ja. Dit kan vervelend zijn wanneer uw ex-partner herhaaldelijk weigert om toestemming te geven voor uw vakantie met de kinderen, maar u heeft daarbij geen andere optie dan zich steeds opnieuw tot de rechter te wenden.

Wilt u toestemming voor een vakantie krijgen?

Loopt u tegen een probleem aan met uw geplande vakantie naar het buitenland met uw kinderen? Neemt u dan vrijblijvend contact met mij op om te bespreken of ik iets voor u kan doen. Daarvoor is niet altijd een juridische procedure nodig, een brief van een advocaat aan uw ex-partner zou er ook toe kunnen leiden dat er alsnog toestemming wordt gegeven.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.