Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Proceskostenveroordeling: een nieuwe trend in het familierecht?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 10 mei 2022

Eerder informeerden wij u via een blog over de mogelijkheden van een proceskostenveroordeling in het familierecht. Uit deze blog blijkt dat het nodeloos voeren van procedures door één van de partijen, een reden kan zijn waarom de rechter een proceskostenveroordeling uitspreekt. Recentelijk zijn er drie uitspraken geweest waar een trend te zien is over de proceskostenveroordeling in echtscheidingsprocedures.

Proceskostenveroordeling

In een uitspraak van 7 december 2021 heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant (ECLI:NL:RBZWB:2021:6148) bepaald dat de man werd veroordeeld in de kosten van het geding. De reden hiervoor was het volgende. Voorafgaand aan de procedure had de vrouw haar ex-man verzocht om financiële stukken toe te sturen zodat beoordeeld kon worden of de overeengekomen alimentatie herzien moest worden. De man weigerde en ook na een reminder bleef een reactie uit waardoor de vrouw zich genoodzaakt zag een procedure te starten. In de procedure werden uiteindelijk door de man de financiële stukken wél ingebracht en bleek dat de alimentatie niet gewijzigd hoefde te worden. De rechtbank overwoog dat de man de vrouw eerder had moeten informeren over zijn financiële positie en hiermee niet had moeten wachten totdat de vrouw een procedure was gestart. Door die informatie ten onrechte niet te delen, heeft de man de vrouw ten onrechte gedwongen om een procedure te starten en kosten te maken.

Ook de rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2021:13183) heeft recent de man veroordeeld in de proceskosten van de vrouw. Door de manier van procederen van de man, was de vrouw ten onrechte gedwongen om kosten te maken voor het inschakelen van een financieel adviseur. Dit had niet gehoeven als de man een uitgebreidere toelichting had gegeven op de door  hem ingebrachte financiële stukken, waarbij hem ook werd aangerekend dat de financiële stukken pas laat in de procedure zijn ingebracht.

Tot slot heeft ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zich op 4 januari 2022 (ECLI:NL:GHARL:2022:105) uitgelaten over dit onderwerp. Het gerechtshof heeft de man veroordeeld in de proceskosten van het hoger beroep omdat de man zijn financiële stukken pas in hoger beroep in het geding heeft gebracht. De vrouw heeft daardoor nodeloos moeten procederen. 

Werkelijke kosten of liquidatietarief

In alle uitspraken was sprake van een veroordeling in de proceskosten tegen het zogenaamde liquidatietarief. Dit houdt in dat een partij niet wordt veroordeeld in de daadwerkelijke proceskosten te vergoeden. Het liquidatietarief wordt aan de hand van de liquidatie-tabellen berekend en ligt   vrijwel altijd lager bedrag dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. De soep wordt daardoor dus wel wat minder heet gegeten dan dat die wordt opgediend.

Conclusie

Rode draad lijkt te zijn dat een proceskostenveroordeling op de loer ligt als de andere partij gedwongen wordt om nodeloos kosten te maken en ten onrechte gedwongen wordt een (kostbare) procedure te voeren.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact op met één van onze advocaten.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.