Terugbelverzoek T +31(0)20 670 65 60 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

Wat is de maximale afstand voor gescheiden ouders om uit elkaar te wonen?

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 19 februari 2020

Wanneer u na de scheiding de zorg voor de kinderen onderling verdeeld heeft, is het in veel gevallen praktisch als de woningen van de ouders niet te ver uit elkaar vandaan liggen. Dit maakt het voor u als ouders, maar vaak ook voor de kinderen, gemakkelijker om de zorgtaken te delen.

Afspraken maken of toestemming rechter vragen

Het kan voorkomen dat een van de ouders meteen na de scheiding of enige tijd later – om wat voor reden dan ook – moet verhuizen. Uiteraard verdient het de voorkeur om eerst met uw ex-partner om tafel te gaan om de voorgenomen verhuizing en de gevolgen daarvan te bespreken. Komt u daar in overleg niet uit, dan kunt u zich tot de rechter wenden en toestemming vragen voor de verhuizing. Maar wat is in die gevallen dan de maximale afstand tussen de woningen die is toegestaan? Die vraag is niet met een enkele zin te beantwoorden.

Maximale afstand volgens rechters

In de jurisprudentie wordt geen eenduidig antwoord gegeven over het maximaal aantal kilometers waarbinnen bijvoorbeeld een co-ouderschap geacht wordt stand te kunnen houden. Dat komt voornamelijk omdat iedere situatie en ieder gezin anders is.

Bij een eventuele verhuizing zal u moeten nagaan wat voor invloed dit heeft op de kinderen en de zorgregeling. In een co-ouderschap situatie kan een verhuizing meer gevolgen hebben dan een zorgregeling waarbij het contact met de ander ouder voornamelijk in de weekenden plaatsvindt. Er dient gekeken te worden naar alle gevolgen. Heeft de afstand tussen de beide woningen invloed op het halen en brengen? Konden de kinderen bijvoorbeeld eerst met de fiets naar de andere ouder toe en is dat na de verhuizing niet meer mogelijk? Of maakt de verhuizing dat de kinderen van school moeten wisselen? Dient de afgesproken zorgregeling zelfs gewijzigd te worden? Ook aan het financiële aspect zal gedacht moeten worden. Het kan zijn dat door de grotere afstand tussen twee woningen er (aanzienlijke) reiskosten gemaakt moeten worden.

Criteria voor toestemming verhuizing

Graag verwijs ik u naar mijn eerdere blog waarin uitgebreid beschreven staat naar welke criteria een rechter kijkt bij de beoordeling van een dergelijke situatie. Deze criteria worden door een rechter meegenomen in de beoordeling van de zaak.

Komt u er niet uit met uw ex-partner en wilt u weten wat er mogelijk is in uw situatie om een verhuizing mogelijk te maken? Neemt u dan contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan doen.

 

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.