Woont u in het buitenland en heeft u recht op een erfenis uit Nederland? Dit moet u weten.

Sabrina de Jong Advocaat & Mediator
Leestijd: 4 min.

Woont u in het buitenland en heeft u recht op een erfenis uit Nederland? Dit moet u weten.

Wanneer een familielid of naaste overlijdt in Nederland en u in het buitenland woont, vraagt u zich misschien af of u recht heeft op de erfenis. Misschien bent u erfgenaam, of vermoedt u dat u op een andere manier aanspraak kunt maken op (een deel van) de nalatenschap.

Maar hoe werkt dat precies vanuit het buitenland? En hoe weet u of er een testament is?

Bij SILK Advocaten & Mediators begeleiden wij regelmatig erfgenamen in het buitenland met vragen over hun rechten en de afwikkeling van een Nederlandse nalatenschap. In deze blog leg ik wat u kunt doen en waar u op moet letten.

Waar begint u als erfgenaam in het buitenland?

Als erfgenaam op afstand is het belangrijk om snel overzicht te krijgen. De eerste vragen zijn:

  • Is er een testament?
  • Wie zijn de andere erfgenamen of rechthebbenden?
  • Welke notaris en/of executeur is betrokken?

Vanuit het buitenland is het verstandig om contact op te nemen met een Nederlandse advocaat gespecialiseerd in internationaal erfrecht. Deze kan u helpen bij het verkrijgen van documenten, het voeren van correspondentie met mede-erfgenamen en begeleiden bij de afwikkeling en eventuele juridisch stappen rondom de nalatenschap in Nederland.

Testament opvragen: het Centraal Testamentenregister

In Nederland kunt u nagaan of iemand een testament heeft opgesteld via het Centraal Testamentenregister. Dit is een officieel register waarin staat of er een testament is, bij welke notaris en op welke datum.

U ontvangt niet automatisch een kopie van het testament, maar u wordt verwezen naar de notaris die het heeft opgesteld. Ook als u in het buitenland woont, kunt u dit verzoek indienen – schriftelijk of digitaal.

Deze stap is essentieel voor het vaststellen van uw rechten als buitenlandse erfgenaam in een Nederlandse erfenis.

Internationaal erfrecht: welk recht is van toepassing op de nalatenschap?

Een relevante vraag is welk recht op de nalatenschap van toepassing is. Dit bepaalt namelijk welke wettelijke regels er gelden voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Bij een overlijden vanaf 17 augustus 2015 geldt de Europese Erfrechtverordening. Hieruit volgt de hoofdregel dat het recht van het land waar de overledene zijn “gewone verblijfplaats” had van toepassing is. Heeft de overledene voorafgaand aan zijn/haar overlijden in Nederland gewoond, dan geldt het Nederlandse erfrecht en is de Nederlandse rechter bevoegd.

Soms heeft de overledene in het testament gekozen voor het erfrecht van zijn of haar nationaliteit. Ook om die reden is het van belang om eerst zeker te weten of er een testament is en zo ja, wat de inhoud daarvan is.

Ook als u bent onterfd: recht op de legitieme portie

Bent u kind van de overledene, maar onterfd in het testament? Dan kunt u op basis van het Nederlands recht toch nog recht hebben op een deel van de erfenis: de zogenoemde legitieme portie.

De legitieme portie is een minimumaandeel waarop kinderen altijd recht hebben, ook als zij niet in het testament zijn opgenomen. Dit is een geldvordering en geen eigendomsaandeel.

Let op: u moet deze legitieme portie binnen vijf jaar na overlijden opeisen. Deze termijn geldt ook voor erfgenamen die in het buitenland wonen.

Praktische tips voor erfgenamen buiten Nederland

Een erfenis vanuit het buitenland regelen vereist extra aandacht. Met deze tips voorkomt u vertraging en juridische problemen:

  • Schakel een Nederlandse erfrechtadvocaat in met kennis van internationale nalatenschappen;
  • Raadpleeg het Centraal Testamentenregister om te controleren of er een testament is;
  • Zorg dat u helder krijgt welk recht op de nalatenschap van toepassing is en wat dit betekent voor het inroepen van rechten zoals de legitieme portie.

Tot slot: laat u goed juridisch adviseren

Internationaal erfrecht is complex, vooral als u vanuit het buitenland aanspraak maakt op een nalatenschap in Nederland. De juiste aanpak voorkomt misverstanden, vertraging en verlies van rechten.

Bij SILK Advocaten & Mediators hebben wij ruime ervaring met erfrecht kwesties waarbij erfgenamen in het buitenland wonen. Wij zorgen voor heldere uitleg en professioneel advies.

Heeft u vragen of wilt u uw situatie vrijblijvend bespreken? Neem gerust contact met mij op.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.