T +31(0)20 670 65 60 T +31(0)70 361 70 02 info@silkadvocaten.nl
NL / EN

Blog.

5 tips gesprek kinderen scheiding

leestijd 2 minuten gepubliceerd op 08 februari 2019

Gaan u en uw partner uit elkaar? En heeft u kinderen? Dan komt er een moment dat u moet vertellen dat u gaat scheiden. Advocaat Sabrina de Jong geeft u 5 tips om dit gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen.

1. Bereid het gesprek samen voor

Het is van belang om als ouders samen het gesprek voor te bereiden. Wat wilt u zeggen tegen de kinderen en wie start het gesprek? Ook als de ene ouder het niet eens is met de scheiding, is het voor de kinderen belangrijk dat de scheidingsmelding als een boodschap van beide ouders komt.

2. Gesprek met beide ouders

Bij voorkeur vindt het gesprek in aanwezigheid van beide ouders plaats. Dit geeft de kinderen de ruimte om aan beide ouders vragen te stellen. Ook geeft dit hen het gevoel dat de keuze door de ouders samen is gemaakt. Probeer tijdens het gesprek en natuurlijk ook daarna niet negatief over de andere ouder te praten.

Als er meer dan één kind tot het gezin behoort is het voor de kinderen prettig als het gesprek plaatsvindt als zij allemaal aanwezig zijn. Daardoor kunnen de kinderen steun vinden bij elkaar.

3. Kies een rustig moment

Kies een rustig moment om het gesprek te voeren. Dus niet tussen de bedrijven door als een kind daarna bijvoorbeeld moet gaan sporten. Het gesprek zou in het weekend kunnen plaatsvinden op een middag waarop zowel de ouders als de kinderen geen verplichtingen hebben. Dit geeft de kinderen alle rust en ruimte om de boodschap en de daarbij behorende emoties te verwerken.

4. Reden voor de scheiding

Het is belangrijk om de kinderen duidelijk aan te geven dat zij niet de reden zijn voor de scheiding. De scheiding is een beslissing tussen de ouders en heeft niets te maken met de kinderen. Belast de kinderen ook niet met details over de scheiding.

5. Geef zoveel mogelijk duidelijkheid over de toekomst

De kinderen zullen waarschijnlijk veel vragen hebben. Probeer ook daarin zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden. Welke ouder vertrekt er uit de woning en wanneer? En wat is uw idee voor de zorgregeling na de scheiding? Geef de kinderen aan dat ook hun mening daarbij belangrijk is.

Ook kan het zijn dat de kinderen zich zorgen maken over de situatie na de scheiding. Bijvoorbeeld over de vraag of beide ouders wel goed terecht komen. Stel de kinderen gerust dat jullie als ouders daar afspraken over maken en dat er geen enkele zorg hoeft te zijn dat één van de ouders in een moeilijke situatie terecht komt.

Met bovenstaande tips heeft u een begin voor een gesprek met de kinderen over uw scheiding. Ieder gezin en ieder kind is echter anders zodat u uiteraard zelf invulling zal moeten geven aan wat voor uw situatie het beste is.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.