Huwelijkse voorwaarden en de eenmanszaak

Sabrina de Jong Advocaat & Mediator
Leestijd: 2 min.

Indien u voornemens bent om te gaan trouwen is het van belang om te weten dat er in Nederland met ingang van 1 januari 2018 een nieuw wettelijk stelsel geldt. Dit is het stelsel van de beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt – kort gezegd – in dat wanneer u trouwt zonder huwelijkse voorwaarden op te stellen, alles wat u tijdens het huwelijk aan schulden en bezittingen heeft tot deze gemeenschap behoort en bij scheiding gedeeld moet worden. Dit stelsel geldt ook wanneer u besluit om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Voor een meer uitgebreide uitleg van dit stelsel verwijs ik u naar mijn eerdere blog.

Bestaande of toekomstige eenmanszaak?

De vraag is vervolgens of uw eenmanszaak al bestaat of dat u deze op korte termijn wilt starten. Als de onderneming voorafgaand aan het huwelijk al bestaat, valt deze buiten de beperkte gemeenschap van goederen. In het kader van een scheiding kan door de andere partner wel aanspraak worden gemaakt op een redelijke vergoeding voor de kennis, vaardigheden en arbeid die tijdens het huwelijk in de eenmanszaak zijn geïnvesteerd.

Indien de eenmanszaak tijdens het huwelijk wordt gestart valt deze in zijn geheel in de beperkte gemeenschap van goederen. Het ondernemingsvermogen (activa en passiva) valt dan in de gemeenschap en dient bij scheiding gedeeld te worden.

Afspraken in huwelijkse voorwaarden over eenmanszaak

Om te voorkomen dat er een vergoeding betaald moet worden voor de eenmanszaak dan wel dat de eenmanszaak in de beperkte gemeenschap van goederen valt, kunt u huwelijkse voorwaarden opstellen. In die huwelijkse voorwaarden kan worden opgenomen dat de eenmanszaak buiten de beperkte gemeenschap van goederen blijft of dat bij scheiding bijvoorbeeld slechts een bepaalde vergoeding verschuldigd is.

Schulden van de eenmanszaak

Omdat een eenmanszaak geen aparte rechtspersoonlijkheid heeft, betekent dit dat u als ondernemer in privé aansprakelijk bent voor schulden van uw eenmanszaak. Dit geldt overigens ook wanneer u ZZP’er bent of er sprake is van een vennootschap onder firma. Wanneer u wilt voorkomen dat schuldeisers zich ook op het huwelijksvermogen (dat mede van uw partner is) kunnen verhalen, is het raadzaam om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Advies op maat

Uiteraard is iedere situatie anders en om die reden is het raadzaam om persoonlijk advies in te winnen wanneer u gaat trouwen en u een eenmanszaak heeft of zal starten. Wilt u meer informatie hierover? Neemt u dan contact met mij op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Heeft u een vraag of opmerking? Laat dan een bericht achter.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.